Hukum Kanun Brunei dan Hukum Kanun Melaka: Suatu ristaan sejarah / Dzulkiflee Abdul Latif - Abdul Latif, Dzulkiflee (2017)
Negara Brunei Darussalam, telah wujud sejak kurun ke-5 Masihi lagi. Di kenali awalnya dengan berbagai sebutan nama, misalnya; Ju Ji Zhou atau Po Luo Zhou (Borneo). Kemudian apabila berkembang perdagangan maritime, Brunei disebut sebagai P'olo, Po-li, Wen lai, Bo Ni, Bun-lai, (Pengiran Dr Karim, 2015: 17) dan berbagai-bagai lagi. Dalam kurun ke-15 negeri ini sudah tidak asing dan terus dikenal bersama Negara-negara Melayu di Nusantara ini yang sebanding denganya, misalnya Johor, Melaka, Singapura, Pahang, Patani dan negeri-negeri di Jawa dan Sumatera seperti: Majapahit, Srivijaya, Aceh, Minangkabau dan Pagaruyung. Pada waktu yang sama, Brunei menamai negerinya dengn sebutan Negara Brunei Darussalam iaitu kesan dari penemuan semula satu tempat yang lebih menarik dan baik dari Puni (di daerah Temburong) oleh Awang Alak Betatar berseperadian. Hasil pembaharuan dan perkembangan Brunei selepas itu telah membawa Awang Alak Betatar lebih dikenali, istimewa selepas memeluk Islam dan dikahwinkan dengan puteri Johor. Keislaman Awang Alak Betatar (dengan gelaran Sultan Muhammad Syah) lebih mempangaruhi perkembangan Islam di Nusantara ketika itu (infak dari pengaruh Islam Johor dan Minangkabau) dan telah memberi infak besar pula kepada sosio-politik Brunei sebagai sebuah Negara Islam Melayu Beraja.