Hubungan kenabian dalam disiplin ilmu falsafah dan tasawuf menurut Badiuzzaman Said Nursi / Muaz Mohd Noor...[et.al] - Mohd Noor, Muaz; Shahruddin, Mohd Solahuddin; Mohammad Zaini, Mohd Norazri; Norman, Mohd Paidi; Abdullah, Mohd Yusra (Academy of Contemporary Islamic Studies, 2018)
Isu nubuwwah atau kenabian adalah salah satu isu dalam ilmu kalam yang begitu diberi penekanan oleh Said Nursi bukan sahaja dalam penulisannya, bahkan dalam pengamalan hidup sehariannya. Ianya kemudian menjadi skop utama Said Nursi dalam usahanya mengangkat kembali akidah umat Islam, khususnya pada waktu itu, agar selari dengan akidah iman yang dibawa oleh nabi-nabi yang terdahulu. Dalam melestari isu kenabian ini. Said Nursi bukan sahaja mengupas isu ini berdasarkan kerangka ilmu akidah dan syariah, tetapi juga dalam kerangka ilmu yang bersifat kritis dan dilihat berlawanan, iaitu disiplin ilmu Tasawuf dan Falsafah. Dalam kajian ini, penulis akan menghuraikan hubungkait antara isu kenabian yang sering diutarakan oleh Said Nursi dengan dua lapangan ilmu ini secara tuntas, serta menjelaskan polemik perbahasan di antara Tasawud dan Falsafah itu sendiri secara ringkas. Antara metode penulis dalam kajian ini ialah merujuk langsung daripada kitab-kitab Rasail an-Nur, serta melalui sumber-sumber bacaan berkenaan latar belakang pemikiran serta sejarah Badiuzzaman Said Nursi.