Kiosk dalam talian bagi meningkatkan bilangan projek keusahawanan pelajar (ENT300) berasaskan sains dan teknologi / Noor Azrin Zainuddin ... [et al.] - Zainuddin, Noor Azrin; Nahar, Shamsatuan; Johari, Norzarina; Md Nasrudin, Farah Suraya; Abdul Aziz, Noraisyah; Zamani, Nur Diana; Suhadak, Nurulzulaiha; Abu Bakar, Nor Fauziah (Penerbit UiTM (UiTM Press), 2018)
Penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran adalah semakin sinonim dengan wujudnya pelbagai platform secara atas talian. Penggunaan laman web dan panduan pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian banyak membantu pensyarah dan pelajar khususnya bagi mendapatkan pelbagai maklumat berkaitan dengan pengkhususan bidang pengajian. Semua pelajar UiTMdi peringkat diploma wajib mengambil dan lulus kursus Asas Keusahawanan (ENT300). Mereka perlu menghasilkan satu projek keusahawanan sebagai komponen penilaian kursus utama. Namun, bilangan projek dan produk keusahawanan berasaskan sains dan teknologi masih terlalu sedikit berdasarkan tajukprojek setiap semester. Kiosk ENT300 Sains dan Teknologi (KENTS) dibangunkan khusus sebagai panduan kepada pelajar Fakulti Sains Komputer dan Matematik sahaja namun, telah ditambah baik dengan meluaskan skop penggunaan kepada para pelajar Fakulti Kejuruteraan dan Fakulti Sains di UiTM Johor. Skop yang lebih global dalam KENTS ini menyediakan panduan atas talian secara khusus untukpensyarah dan pelajar gUgusan sains dan teknologi. KENTS menjadi wadah yang dapat membantu dalam merealisasikan hala tuju pendidikan tinggi negara dan UiTM untuk melahirkan graduan holistikyang bercirikan keusahawanan. Platform panduan atas talian ini memberikan bantuan pengajaran dan pembelajaran melalui templat rancanganperniagaan khusus kepada dua kategori iaitu pembangunan sis tern dan reka bentuk mesin. KENTS juga menyediakan fungsi carian yang menyenaraikan kompilasiprojekkeusahawanan berasaskan sains dan teknologi yang dapat membantu pensyarah dan pelajar mencari idea keusahawanan. Pangkalan data KENTS digunakan untuk menyimpan maklumat projek keusahawan pelajar sebagai pentas e-pembelajaran dan pusat perkongsian setempat antara pensyarah dan pelajar secara lebih global.