Wasiat wajibah: satu sorotan terhadap enakmen wasiat orang Islam di Malaysia / Asjad Mohamed...[et.al] - Mohamed, Asjad; Taha, Marbawi; Jusoh, Muhammad Kamal Azman; Mohd Burhan, Norhapizah (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2019)
Wasiat wajibah merupakan istilah kontemporari bagi sejenis bentuk pelaksanaan wasiat pada masa kini. Bagaimanapun, kebanyakan sarjana Islam telahpun membincangkan mengenai asasnya secara terperinci berdasarkan kepada pelbagai aliran mazhab fiqh. Ini kerana isu wasiat tersebut menyentuh realiti kes yang berlaku dalam kalangan masyarakat. Pada kebiasaannya, pihak yang terlibat dan berhak mendapat pembelaan melalui peruntukan wasiat dari bahagian harta pusaka berkaitan, tidak mengetahui tentang hak ini. Ia kurang diketahui ramai kerana pelaksanaannya masih belum popular dalam kalangan masyarakat. Di samping, terdapat beberapa polimik dan isu berkenaan peruntukan undang-undang berkaitan dalam Enakmen Wasiat Orang Islam. Kertas kerja ini bertujuan mengkaji perkembangan peruntukan undang-undang mengenai wasiat wajibah khususnya dalam Enakmen Wasiat Orang Islam di Malaysia. Selain, menganalisis peruntukan sedia ada, sama ada menepati matlamat pensyariatan wasiat wajibah dan selari dengan pandangan Mazhab al-Shafi'i atau qawl al-rajih dari mazhab muktabar ataupun sebaliknya. Begitujuga, untuk melihat perkembangan terkini mengenai penambahbaikan enakmen berkaitan wasiat wajibah serta aspek yang masih perlu dibuat pemantapan. Bagi merungkai persoalan-persoalan tersebut, perbincangan dalam kertas kerja ini menumpukan kepada dua aspek utama. Pertama, berkenaan kedudukan wasiat wajibah dalam syariat Islam. Kedua, mengenai perubahan dan pindaan terkini berhubung isu wasiat wajibah dalam peruntukan Enakmen Wasiat Orang Islam di Malaysia. Kajian ini dilakukan dalam bentuk kualitatif dan kajian kepustakaan. Hasil daripada kajian ini dapat menentukan hukum-hakam yang lebih tepat berkenaan isu wasiat wajibah seterusnya membantu mengukuhkan kefahaman pelaksanaan bentuk wasiat tersebut dalam kalangan masyarakat. Selain, menyingkap beberapa perkembangan terkini peruntukan Enakmen Wasiat Orang Islam di Malaysia berkenaan isu kajian.