Keberkesanan pengajaran pensyarah ekonomi / Mohamad Kamil Ariff Khalid and Normala Ismail - Ariff Khalid, Mohamad Kamil; Ismail, Normala (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2019)
Pensyarah memainkan peranan yang penting dalam proses pendidikan, pengajaran dan pembelajaran. Proses pengajaran dan pembelajaran melibatkan interaksi antara pensyarah dengan pelajar. Tujuan kajian ini adalah untuk melihat keberkesanan pengajaran pensyarah dalam kursus Ekonomi di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pahang Kampus Raub. Kajian ini mendapati bahawa pengajaran pensyarah yang berkesan dapat dilihat dari aspek personaliti, perlakuan pengajaran, hubungan, dan sikap pensyarah terhadap pelajar. Dapatan kajian turut menunjukkan terdapat lima ciri utama personaliti pensyarah yang menjadi pilihan pelajar iaitu mesra, tegas, prihatin, menepati masa, dan rajin. Hasil Analisis Regresi Berganda pula menunjukkan personaliti seperti mesra dan suka berjenaka merupakan penganggar signifikan bagi pencapaian pelajar. Kajian juga menunjukkan pengetahuan dan pengalaman mengajar adalah faktor dominan yang mempengaruhi gred pelajar. Justeru, pensyarah perlu mempelbagaikan usaha untuk menarik minat pelajar agar pengajaran dan pembelajaran berjalan lancar dan menyeronokkan.