Negara dan transformasi pembangunan jaringan keselamatan sosial di Malaysia / Muhammad Ariff Asyrul Adnan, Rafizah Mohd Noor, Akmal Hisham Abdul Rahim [et al.] - Asyrul Adnan, Muhammad Ariff; Mohd Noor, Rafizah; Abdul Rahim, Akmal Hisham; Yaacob, Nur Ain; Najid, Nurul Afzan (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2019)
Artikel ini mendirikan hujah berkenaan dominasi peranan negara dalam pembangunan jaringan keselamatan sosial di Malaysia. Peranan negara dilihat bersifat "interventionist" khususnya dalam memerihalkan program pembangunan di Malaysia. Melalui teori negara pembangunan, hubungan negara dengan pembangunan dihuraikan dan analisa berpaksikan kepada peranan negara dalam pembangunan jaringan keselamatan sosial dilakukan sejak dari era pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (1971-1990) (DEB) sehinggalah kepada pelaksanaan Model Ekonomi Baru (2010-2018) (MEB) di bawah pemerintahan Mohd Najib Razak. Peranan negara ditonjolkan dengan jelas melalui pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (1971-1990) di mana pendekatan yang diambil negara lebih bersifat mesra dengan pasaran dalam memberikan solusi kesan "trickle-down economy" yang mencetuskan fenomena "middle income-trap" yang dialami kelompok bawahan (B40) di Malaysia. Walaupun peranan negara selepas era Mahathir dilimitasikan, namun, evolusi proses pembangunan di Malaysia yang menuntut kembali peranan negara dalam merencana pembangunan diperlihatkan apabila rejim Mohd Najib Razak, Perdana Menteri ke-6 Malaysia mula memperlihatkan dominasi negara dalam perancangan pembangunan jaringan keselamatan sosial khususnya dalam memastikan faedah ekonomi diterima semua kelas sosial masyarakat di Malaysia. Hasilnya, di bawah MEB, pelbagai program jaringan keselamatan sosial diwujudkan selari dengan pengenalan kepada mekanisme bantuan sosial kepada rakyat memfokuskan kepada pembangunan kelompok B40. Kajian ini berteraskan kepada sumber sekunder yang diperolehi daripada kajian perpustakaan, laporan kerajaan, jurnal ilmiah dan jurnal popular seperti akhbar dan majalah. Data-data tersebut dianalisi dan disesuaikan secara kualitatif dan teoritis merujuk kepada negara sebagai alat analisis utama. Tuntasnya, artikel ini menganalisa sejauhmana peranan negara dalam merangka dan merencana program pembangunan sosial mengkhususkan soal transformasi pengukuhan jaringan keselamatan sosial di Malaysia bermula dari era Tun Abdul Razak melalui DEB sehinggalah ke era MEB di bawah pemerintahan Najib Razak.