Hubungan maqasid syariah dan siasah syar'iyyah dalam urus tadbir negara / Mohd Hapiz Mahaiyadin - Mahaiyadin, Mohd Hapiz (Universiti Teknologi Mara Cawangan Pulau Pinang, 2017)
Kajian ini membincangkan hubungan maqasid syariah dengan siasah syar'iyyah dalam konteks pentadbiran kerajaan yang menitikberatkan kebajikan rakyat. Hal ini berasaskan wujudnya perpaduan integral antara politik dan Islam dalam menjaga kemaslahatan umat Islam seperti yang dibahas fuqaha terdahulu. Kajian yang bersifat kualitatif ini akan menganalisis wacana mengenai pernyataan tersebut dalam penulisan fiqh silam. Objektifnya adalah untuk mengenal pasti hubungan antara maqasid syariah dengan penggubalan dasar kerajaan, terutamanya pada masa Khulafak al-Rasyidin. Dalam kajian ini, siasah syar'iyyah telah dikemukakan sebagai mekanisme penting dalam tadbir urus negara Islam. Bentuk operasinya ditunjukkan dalam beberapa contoh kes yang melibatkan penggunaan instrumen ijtihad seperti qiyas, maslahah mursalah, istihsan, sadd al-zarai'k dan uruf dalam proses pembuatan keputusan penting selaras dengan maqasid syariah. Kajian itu juga mendapati bahawa Khulafak alRasyidin juga telah menggerakkan siasah syar'iyyah dalam mencapai maqasid syariah melalui dasar-dasar kerajaan yang melindungi pelbagai kepentingan rakyat. Setiap tindakan kerajaan perlu menepati syariah maqasid dalam erti kata bahawa semua dasar, undang-undang, peraturan kerajaan tidak akan bertentangan dengan tuntutan Quran dan Sunnah. Oleh itu, amalan Khulafak alRasyidin terdahulu telah meninggalkan suatu tradisi politik yang baik kepada pemimpin kerajaan masa kini dalam menjalankan tadbir urus negara.