Pengaplikasian konsep gerrymandering dalam penentuan persempadanan pilihan raya: DUN Sabah, PRU 12 / Fadilah Sarbi, Mustapa Abd. Talip dan Zainal Ajamain - Sarbi, Fadilah; Abd. Talip, Mustapa; Ajamain, Zainal (2008)
Ruangan politik adalah pertembungan di antara dua elemen asas iaitu spatial (hubungan persekitaran) dan kuasa (politik). Pertembungan dua angkubah ini telah berjaya mewujudkan pelbagai analisis terutamanya berkaitan dengan persempadanan yang akhirnya sesuatu kawasan yang muncul akan mempunyai identiti tersendiri. Lazimnya, dalam penentuan dan penetapan persempadanan pilihan raya, konsep Gerrymandering akan menjadi asas dan tulang belakang kepada proses berkenaan. Konsep persempadanan pilihan raya ini telah dibuat oleh Ellbridge Gerry pada tahun 1812 ini ternyata masih digunapakai sehingga kini, bukan setakat di negera asal iaitu Amerika Syarikat bahkan di serata dunia. Konsep persempadanan ini mewakili tiga indikator utama dalam penentuan persempadanan iaitu berasaskan bangsa, tanggungjawab pemerintah dan kepentingan parti yang memerintah. Sungguhpun konsep ini sering diperdebatkan dan dikatakan tidak member jawapan yang kompetatif dan dipersetujui oleh semua pihak, nyata setelah hampir dua abad idea persempadanan ini masih mendapat tempat soma ada bagi tujuan, kemenangan pilihan raya, pemanipulasian atau perlindungan serta kepentingan. Oleh hal yang demikian, kertas kerja ini akan membincangkan pengaplikasian konsep Gerrymandering sebagai salah satu indikator penentu persempadanan pilihan raya di negeri Sabah yang memfokuskan kepada kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah dengan merujuk kes penentuan persempadanan pada pilihan raya umum ke-12 yang lepas.