Pilihan raya umum ke-12 di Kuala Berang : Suatu kajiankes politik luar bandar / Wan Rohila Ganti Wan Abdul Ghafar, Che Hamdan Che Mohd Razali dan Ahmad Faiz Yaacob - Wan Abdul Ghafar, Wan Rohila Ganti; Che Mohd Razali, Che Hamdan; Yaacob, Ahmad Faiz (2008)
Pilihanraya Umum (PRU) ke 2008 menyaksikan Barisan Nasional (BN) terus mengukuhkan kedudukannya di DUNN21 Kuala Berang, Terengganu. Jika dibandingkan dengan keputusan PRU 2004, undi majoriti BN telah meningkat sebanyak satu peratus. Kuala Berang juga terus mencatatkan peratusan keluar mengundi yang tinggi menyaksikan perebutan undi antara BN dan PAS merupakan satu pertembungan bagi menawan hati pengundi Melayu bagi dua parti Melayu terbesar di negara kita ini. PAS yang pernah menguasai Kuala Berang pada PRU 1999 didapati terus gagal untuk memenangi hati pengundi Kuala Berang. Kajian ini cuba untuk membuat analisa berkaitan dengan pengundi, kempen dan isu yang dimainkan dalam pilihan raya ke-12 di DUN Kuala Berang. Selain itu, kertas kerja ini cuba menilai keputusan pilihan raya tersebut dari sudut isu-isu setempat dan melihat apa yang berlaku di DUN tersebut dengan membandingkan dengan isu-isu peringkat nasional secara umum.