Persepsi umum pengundi masyarakatberkaitan isu-isu kempen dan pemilihan calonPilihan raya umum ke-12 di Sabah : Penelitiandi Kota Belud dan Tuaran / Rizal Zamani Idris , Mohamad Shauki Mohd Radzi, Azizan Morshidi... [et.al]. - Idris, Rizal Zamani; Mohd Radzi, Mohamad Shauki; Morshidi, Azizan; Sarjono, Fauzie (2008)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti persepsi umum pengundi terhadap isu-isu pilihan raya umum ke-12 di kawasan Kota Belud dan Tuaran. Secara khususnya kajian ini dilaksanakan bertujuan untukmengenalpasti isu-isupenting dalam kempen danpemilihan calon di kawasan Kota Belud dan Tuaran. Item-item yang digunakan meliputi persoalanpersoalan seperti kriteria calon, prestasi kerja, etnik dan hubungan kekerabatan calon, parti yang diwakili serta kriteria-kriteria lain yang dilihatpenting dalam menilaipersepsi umum pengundi. Reka bentuk kajian yang digunakan ialah reka bentuk tinjauan yang menggabungkan kaedah kualitatif dan kuantitatif. Secara khususnya reka bentuk kajian meliputi kaedah pemerhatian, temubual dan soal selidik terhadap responden di kawasan tersebut. Responden yang ditinjau pula hanya melibatkan responden dalam kalangan pengundi sahaja. Data kuantitatif (soal selidik) yang diperoleh telah dianalisis menggunakan kajian statistik deskriptifyang merangkumi kekerapan dan peratusan