Aspek sosial dan kebudayaan masyarakat Iban di Sarawak / Haslinda Md.Nazri - Haslinda, Md. Nazri (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2018)
Sarawak merupakan negeri terbesar dalam Persekutuan Malaysia, mempunyai warisan budaya yang kaya dan berwarna-warni daripada keperbagaian adat dan tradisi penduduknya yang berbilang kaum. Budaya adalah satu sistem nilai yang menyeluruh yang terdiri daripada pelbagai aspek material dan bukan material. Budaya perlu dilakukan pendokumentasian agar dapat mempertahankan warisan budaya bangsa agar tidak dilupakan atau pupus. Walaupun sudah mencapai kemerdekaan serta hidup dalam arus kemodenan, wujudnya pertembungan berbagai-bagai bentuk dan nilai budaya tradisi dengan nilai budaya yang baru, namun begitu nilai-nilai budaya tradisonal harus dipertahankan sebagai warisan budaya bangsa.