Kesedaran pemakanan halal dalam kehidupan beragama / Faridah Mohd Sairi ... [et al.] - Mohd Sairi, Faridah; Mohamed Zabidi, Mahfuzah; Ismail, Khairah; Abdul Hamid, Norakmal; Mohamad Zaini, Mohd Norazri (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2017)
Setiap agama memiliki garis panduan tersendiri mengenai prinsip asas dalam penentuan halal dan haram di dalam pemakanan. Dalam Islam, konsep halal dan haram telah dinyatakan dengan jelas berkenaan sumber, jenis dan cara penyediaannya. Artikel ini ditulis untuk menjelaskan konsep pemakanan halal dan haram menurut ajaran Islam dan Kristian. Ia bertujuan untuk memahami persamaan dan perbezaan amalan dari sudut pemakanan setiap agama. Ia juga bertujuan mengkaji sejauhmana pemahaman pelajar Muslim dan Kristian mengenai garis panduan yang telah ditetapkan oleh agama tersebut. Ia juga bertujuan untuk mengkaji pelaksanaan pemilihan makanan halal oleh pelajar muslim dan Kristian. Kajian ini melibatkan responden Muslim dan Kristian di Pusat Asasi UiTM Cawangan Selangor Kampus Dengkil. Kajian menggunakan kaedah kaji selidik. Kesedaran pemakanan halal dalam kehidupan beragama diharap dapat memupuk sikap saling hormat-menghormati antara satu sama lain dalam kalangan masyarakat majmuk di Malaysia.