Kritikan terhadap politik kepimpinan melalui penghasilan karya seni / Noor Enfendi Desa, Abdul Aziz Zalay @ Zali dan Noor A'yunni Muhammad - Noor Enfendi, Desa; Abdul Aziz, Zalay @ Zali; Noor A'yunni, Muhammad (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2017)
Demokrasi adalah suatu ideologi politik yang lahir dari evolusi pemikiran liberalisme yang mana lebih menekankan kepada kebebasan dan kedaulatan yang mengagung-agungkan individualisma. Penulisan ini, lebih memfokuskan kepada kritikan terhadap suasana politik secara sindiran melalui penyampaian karya seni. Politik adalah proses dan cara untuk membuat keputusan untuk sesuatu kumpulan. Apakah itu politik? Politik didefinisikan dengan sangat variatif, samaada berpandangan positif mahupun negatif. Politik sering diterjemahkan dengan penggunaan kuasa atau kemenangan, suatu proses membuat keputusan secara kolektif, peruntukan masa yang terhad, atau sebagai arena pertarungan kepentingan yang penuh muslihat. Secara lebih ringkas dalam binaan politik Malaysia adalah berbau perkauman. Justeru ini menyebabkan banyak dasar-dasar yang dibentuk oleh kerajaan adalah terpengaruh dengan binaan politik yang bentuk oleh pendapat umum yang berbau perkauman. Malah sejak awal penubuhan Malaysia, fenomena ini sering menjadi penentu dalam tindak-tanduk kerajaan. Satu contoh dari hal ini adalah penyingkiran Singapura dari Persekutuan Malaysia (Leifer, 1977)