Ibn Al-Athir Al-Jazari dan sumbangannya dalam ilmu gharib Al-Hadith / Siti Aisyah Yusof...[et al.] - Yusof, Siti Aisyah; Mohd Taher, Muhammad Saiful Islami (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2011)
Artikel ini bertujuan mendedahkan sumbangan tokoh ulama silam Ibn al-Athir al-Jazari dalam ilmu Gharib al-Hadith melalui karyanya yang berjudul al-Nihayah Fi Gharib al-Hadith wa al-Athar. Ilmu Gharib al-Hadith ialah satu cabang ilmu yang penting dalam memahami kandungan dan ungkapan ganjil dan pelik yang terdapat dalam hadith. Ibn al-Athir berjaya menghasilkan kitab yang tinggi nilainya dalam bidang Gharib al-Hadith. Karya beliau lebih sistematik, tersusun dan lebih tepat sebagai rujukan yang lengkap untuk mengetahui makna lafaz gharib dengan lebih tepat dan cepat. Ia juga mengutamakan lafaz gharib yang terdapat dalam kitab hadis sahih dengan merujuk pelbagai sumber seperti kitab al-Sahihayn, kitab-kitab gharib yang terdahulu, pendapat pakar bahasa, ulama' fiqh dan sebagainya. Justeru artikel ini memberikan input yang berguna dalam memahami makna hadith melalui ilmu Gharib al-Hadith.