Kepenggunaan Islam dalam masalah asas ekonomi / Basri Abd. Ghani, Sayuti Abd. Ghani and Jamal Ali - Abd. Ghani, Basri; Abd. Ghani, Sayuti; Ali, Jamal (Universiti Teknologi MARA, Perlis, 2010)
Aktiviti penggunaan merupakan aspek penting dalam tiga bidang utama ekonomi iaitu selepas aktiviti pengeluaran dan pengagihan. Tanpanya aktiviti penggunaan akan tergugat. Dalam ekonomi konvensional meletakkan analisis positif sebagai method bagi menyelesaikan masalah asas ekonomi yang wujud dikalangan masyarakat. Islam bertindak secara serentak antara analisis positif dan normatif.