Analisis unsur dalam teh herba perampingmenggunakan teknik analisis pengaktifan neutroninstrumentasi (APNI) / Wan Zuraida Wan Mohd Zain - Wan Mohd Zain, Wan Zuraida (2008)
Kandungan unsur dalam 22 sampel teh herba dan teh biasa yang terdapat di pasaran hasil keluaran tempatan dan yang diimport telah ditentukan menggunakan teknik analisis pengaktifan neutron instrumentasi (APNI). Sebanyak sepuluh unsur telah berjaya ditentukan secara kualitatifdan A:uantitatifyang terdiri dari 2 unsur makro, 7 minor dan 1 toksik. Perbandingan kandungan unsur antara teh herba dan teh biasa telah menunjukkan kandungan yang ketara bagi Na yang mana kandungannya dalam teh herba jauh lebih tinggi berbanding teh biasa.