Motivasi : Realiti atau fantasi teori / Hasnizawati Hashim, Rozieana A. Halid and Mohd Norajizal Abd. Aziz - Hashim, Hasnizawati; A. Halid, Rozieana; Abd. Aziz, Mohd Norafizal (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2008)
Pendekatan yang diperkenalkan berkaitan dengan motivasi bukanlah suatu perkara yang baru. Terdapat banyak aplikasi yang telah digunapakai oleh banyak organisasi untuk memotivasikan pekerja masing-masing. fa adalah berdasarkan kepada dejinisi yang diberikan oleh Mary Parker Follet (Stoner et aI., 1995) yang mengatakan bahawa pengurusan ialah suatu seni bagaimana sesuatu objektif itu tercapai melalui perlaksanaan yang dilakukan oleh orang lain. Justeru sebagai aset utama organisasi pekerja perlulah dilatih dan sentiasa bermotivasi tinggi agar dapat bersama-sama menjayakan perancangan strategik yang telah diwacanakan. Persoalannya ialah apakah pendekatan yang boleh digunakan untuk terus memastikan bahawa seseorang pekerja itu akan terus bermotivasi tinggi. Kertas konsep ini akan menerangkan mengenai beberapa pendekatan yang diaplikasikan oleh pelbagai pengurus peringkat atasan yang dirasakan berkesan terhadap organisasi. Pendekatan ini lebih memfokuskan kepada bagaimana ianya dijalankan dan bukannya sekadar teori semata-mata yang tidak memberikan apaapa faedah kepada orang lain.