Hakikat ilmu dan tanggungjawab ilmuan terhadap perkembangan ilmu / Zainal Kifli Abdul Razak - Abdul Razak, Zainal Kifli (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2008)
IImu adalah penyuluh di dalam kegelapan dan penunjuk jalan ke arah kebenaran. Seseorang yang berilmu biasanya dianggap lebih mulia daripada seorang yang kurang berilmu. Oleh itu adalah penting bagi ilmuan Islam untuk memikirkan semula objektif penerokaan ilmu serta meletakkan diri di atas landasan yang betul dalam menzahirkan maksud pencarian ilmu.