Pengamatan terhadap jaringan sosial & aktiviti seni visual (OKU) / Dr. Muhammad Firdaus Ramli - Ramli, Muhammad Firdaus (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2016)
Makalah ini mengungkap pengamatan estetika dalam seni visual kepada faktor kritikan dan penerimaan. Melalui aktiviti seni visual berupaya menonjolkan bakat peserta dari golongan unik OKU (Orang Kurang Upaya/Orang Kelainan Upaya) yang terpilih. Aktiviti ini melibatkan aspek kinestetik terhadap pergerakan fizikal dan mental peserta. Selain itu, dalam aktiviti seni visual dapat mengenalpasti sensetiviti secara khusus terhadap penglibatan (umum/masyarakat) secara langsung. Tujuan utama makalah ini adalah untuk membuka lembaran konsep dan prinsip seni visual terhadap keperluan mum. Penerimaan asas dalam interaksi fizikal peserta telah mendorong aktiviti penjanaan emosi dalam memberikan tumpuan kepada pola catan yang bakal disampaikan. Pengamatan program berupaya menonjolkan teori dalam amalan praktis seni visual secara khusus. Melalui aktiviti seni visual dapat mengangkat keilmuan yang sedia ada ke dalam faktor penerimaan kognitif umum. Jesteru itu, imbalan dari makalah ini akan berkongsi gaya cetusan rasa peserta semasa berkarya. Karya visual peserta OKU berfungsi sebagai pelengkap dalam menjanakan aktiviti secara khusus. Konsep estetika dalam objektiviti makalah dipilih untuk menonjolkan aktiviti seni visual dengan lebih wajar.