Perisian pengarangan multimedia dalam e-pembelajaran / Khairul Nizam Abdul Halim - Abdul Halim, Khairul Nizam (2006)
Kajian ini dilakukan untuk menentukan perisian pengarangan multimedia di pasaran iaitu sama ada ianya adalah perisian pengarangan atau sebaliknya. Penentuan dibuat berdasarkan kepada definisi asas bagi sesuatu perisian pengarangan multimedia. Kajian ini juga berminat untuk menentukan sama ada perisian-perisian ini digunakan dalam e-pembelajaran atau sebaliknya. Penentuan perisan pengarangan multimedia di pasaran dan dalam e-pembelajaran menggunakan kaedah data kedua dan pemerhatian. Hasil kajian mendapati perisian perisian pengarangan multimedia yang terdapat di pasaran boleh digunakan untuk tujuan e-pembelajaran. Kajian kes sistem e-pembelajaran i-learn di UiTM dilakukan untuk tujuan itu. Hasil kajian juga mendapati perisian pengarangan multimedia di pasaran dan dalam e-pembelajaran boleh dikategorikan mengikut sifat operasinya iaitu linear, timeline/movie, object-·oriented dan iconic. Hasil kajian yang terakhir adalah dapat menentukan perisian pengarangan multimedia yang bersifat linear bagi operasi pembangunan perisian multimedia adalah seperti Microsoft PowerPoint dan Kai's Power Show. Perisian pengarangan multimedia bersifat timeline seperti Macromedia Director dan Macromedia Flash. Perisian pengarangan multimedia bersifat object-oriented seperti Multimedia Fusion dan mTropolis. Perisian pengarangan multimedia bersifat iconic seperti Macromedia Authorware dan Allen Communication Quest. Penentuan adalah penting untuk pemilihan perisian pengarangan yang tepat dalam sesuatu pembangunan aplikasi e-pembelajaran demi mengelak daripada pembaziran masa, tenaga dan kos