Konsep hadhari serta kaitannya dengan islam: Satu perspektif / Rasid Muhamad - Muhamad, Rasid (2006)
Tulisan ini cuba untuk mengupas konsep hadhari serta kaitannya dengan agama. Ini melibatkan pentafsiran yang dilakukan oleh sarjana ketamadunan tentang konsep hadhari serta istilah yang seerti dengannya, ciri-ciri hadhari itu sendiri, serta peranan agama dalam pembentukan masyarakat yang hadhari tersebut. Tulisan ini juga akan menyorot faktor-faktor yang boleh memusnahkan suatu hadhari.