Tuntutan dalam kontrak insurans am di Malaysia: sejauh mana pengguna mendapat perlindungan dan pembelaan sewajarnya? / Zeittey Karmilla Kaman - Kaman, Zeittey Karmilla (2010)
Insurans merupakan satu bentuk perkhidmatan kewangan yang semakin mendapat tempat di hati pengguna masa kini. Pelbagai jenis polisi insurans am diambil oleh pengguna contohnya insurans pendidikan, insurans kenderaan, insurans kesihatan dan sebagainya. Namun disebalik keghairahan pengguna mengambil pelbagai jenis polisi insurans am, perlindungan ke atas pengguna dipertaruhkan. Hal ini dapat dilihat melalui penolakan tuntutan insurans am pengguna oleh syarikat insurans am. Akta Insurans 1996 secara spesifik tidak memasukkan tuntutan-tuntutan insurans am sebagai satu transaksi yang dilindungi. Oleh itu kajian akan menganalisis isu-isu dan aduan-aduan yang timbul dari pihak pengguna ke atas syarikat insurans am, mengenalpasti apakah Akta Insurans 1996 yang sedia ada mampu menjamin perlindungan dan pembelaan sewajarnya kepada pengguna terhadap tuntutan insurans am yang dibuat dari sudut perlaksanaan dan keberkesanannya, mengenalpasti adakah saluran mekanisma pengantaraan yang ada benar-benar berkesan untuk menangani isu-isu tuntutan di pihak pengguna ke atas syarikat insurans dan akhir sekali mengutarakan cadangan agar pihak-pihak yang terlibat di dalam industri insurans lebih peka dan bertanggungjawab terhadap perkhidmatan yang disediakan kepada pengguna dari sudut pembelaan terhadap tuntutan insurans am pengguna. Melalui kajian ini, beberapa saranan telah diutarakan terhadap pihak kerajaan khususnya Bank Negara Malaysia, pihak pengguna, syarikat insurans dan Biro Pengantraan Kewwangan Malaysia. Selain itu cadangan dibuat ke atas Akta Insurans 1996 supaya bentuk kawalan dan penyelian ke atas penanggung insurans dipertingkatkan lagi terutama berkenaan tuntutan insurans am pengguna yang tidak mendapat pembelaan sewajarnya.