Pendekatan terapi Ruqyah dalam ilmu perubatan Melayu tradisional: kajian terhadap kitab Mujarrobat al-Fawa'id / Juriah Mohd Amin and Huzaimah Ismail - Mohd Amin, Juriah; Ismail, Huzaimah (2015)
Ruqyah merupakan doa atau bacaan tertentu bertujuan memohon perlindungan daripada Allah atau untuk menyembuhkan penyakit. Kaedah ruqyah diamalkan oleh umat Islam alam Melayu sejak mereka menerima Islam. Kitab-kitab Tib pula adalah kitab-kitab berkenaan aspek perubatan Melayu tradisional. Ia sama ada kitab terjemahan dari bahasa Arab atau kitab asal. Kitab-kitab ini biasanya ditulis menggunakan tulisan jawi dan bahasa Melayu klasik. Sejajar dengan kesan kedatangan Islam ke alam Melayu, kitab-kitab ini telah diterbitkan dan telah menjadi asas kepada perkembangan terapi ruqyah di alam Melayu. Artikel ini bertujuan untuk mengenalpasti kandungan kitab tib Mujarrobat al-Fawa'id fi al-Solah wa al-Awa`id berhubung dengan terapi ruqyah. Kajian ini menggunakan metod historikal dan dokumentasi bagi mendapatkan data-data. Hasil kajian ini menunjukkan pentingnya kitab-kitab ini terus dipelihara sebagai salah satu khazanah bangsa.