Jihad: Konsep serta kaitannya dengan kehidupan mayarakat madani dari sudut ekonomi, politik dan sosial / Rasid Muhamad - Muhamad, Rasid (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2003)
Kertas ini cuba untuk menjelaskan konsep jihad,menurut pandangan Islam, serta kaitannya dengan mansyarakat madani. lanya juga akan menggabung jalinkan konsep tersebut dengan bidang kehidupan utama masyarakat iaitu, ekonomi, politik dan sosial.