Kajian perbandingan kawalan serangga perosak sawi bunga,Brassica Chinensis Var Parachinensis (Bailey) melalui kaedahperangkap cahaya uv, warna dengan feromon dan kawalankimia / Muzamil Mustaffa and Sarina Hashim - Mustaffa, Muzamil; Hashim, Sarina (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2003)
Kajian perbandingan kawalan serangga perosak pada tanaman sawi bunga, Brassica chinensis var parachinensis (Bailey) di ladangkongsi UiTM Cawangan Pahang, Kampus Jengka dibincangkan. Sawi bunga diberikan empat (4) perlakuan iaitu perangkap cahaya ultra ungu (UV), racun kimia, feromon dan warna kuning dan kawalan Bagi racun kimia dan kawalan, kaedah sapuan digunakan. Purata bilangan individu serangga yang berjaya ditangkap gabungan replikasi pertama dan kedua bagi perangkap cahaya ultra ungu (UV), racun kimia, feromon dan warna kuning dan kawalan masing-masing adalah 1180 ± 290, 48 ± 8, 202 ± 22 dan 60 ± 10 bagi setiap perlakuan. Serangga perosak telah menyebabkan kerosakan kepada tanaman sawi. Didapati min peratus kerosakan pada daun sawi yang dicerap bagi replikasi pertama masing-masing adalah 3.67 ± 0.54,3.15 ± 0.41,2.91 ± 0.35 dan 14.21 ± 1.29. Manakala bagi replikasi kedua, masing-masing mencatatkan 2.81 ± 0.38,168 ± 0.27,2.45 ± 0.35 dan 12.58 ± 1.11. Hasil kajian ini menunjukkan bagi kedua-dua replikasi, perlakuan perangkap cahaya, racun kimia dan feromon dan warna adalah berbeza secara bererti (p<0025) berbanding kawalan. Namun perbandingan bagi ketiga-tiga perlakuan menunjukkan tiada perbezaan bererti (p>0.025). Kertas kerja ini akan membincangkan jenis perlakuan yang disyorkan kepada Unit Ladang dan Program Diploma Pengurusan Ladang, UiTM Cawangan Pahang agar kualiti tanaman sawi dapat dipertingkatkan pada masa akan datang