Keaktifan biologi ekstrak mentah bahagian akar ThotteaCorymbosa / Siti Zaiton Bt Mat So'ad ...[et al.] - Mat So'ad, Siti Zaiton; Yusoff, Nik Idris; Joan, Yeoh; Yusoff, Mohd Shahrom (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2003)
Ekstrak mentah metanol bahagian akar Thottea corymbosa menunjukkan ketoksikan terhadap Ujian Cerakinan Kematian Anak Udang (Brine Shrimp Lethality Bioassay) dengan kadar yang bermakna dengan nilai LCso - 200 ppm. Ujian potensi antagonis terhadap agregasi platlet teraruh (PAF) juga menunjukkan keaktifan perencatan agregasi platlet aruhan yang tinggi dimana ekstrak tersebut memberikan ICso secara anggaran kurang daripada 10 ~lg/mL.