Potensi kulat mikoriza sebagai biobaja dalam industri pertanian / Norman Haji Kasiran - Haji Kasiran, Norman (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2003)
Secara umumnya, mikoriza merupakan satu hubungan yang bersifat mutualistik di antara kulat tanah dengan akar-akar tumbuhan. Hubungan kedua-dua ini mendatangkan kebaikan kepada kedua belah pihak. Satu tanaman itu dapat memberikan hasil yang baik melalui pertumbuhanya, apabila hidup dan berkerjasama dengan kulat Mikoriza Vasikular-Arbuskular (MVA) . Banyak kajian telah menunjukkan bahawa MVA dapat meningkatkan pengambilan nutrien oleh akar dari tanah seterusnya mempertingkatkan pertumbuhan pokok.