Pendidikan dewasa: Faktor-faktor dorongan (satu kajian kes di UiTM Pahang) / Jahjaiton Arshad dan Nazirah Ramli - Arshad, Jahjaiton; Ramli, Nazirah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2002)
Kajian ini bertujuan untuk mendapatkan faktor yang mendorong kakitangan di UiTM Pahang meningkatkan tahap akademik. Penggunaan analisis faktor menunjukkan terdapat tiga faktor utama yang mendorong kakitangan meningkatkan tahap akademik iaitu faktor dalaman (sikap) dan galakan keluarga, pengarah majikan dan galakan luaran serta pengaruh orang terdekat dan pengaruh sosial. Beberapa cadangan disarankan untuk mendorong minat kakitangan di UiTM Pahang meningkatkan tahap akademik.