Kepelbagaian serangga pada tanaman sawi bunga, brassica chinensis var parachlnensis (bailey) di ladang kongsi UiTM Cawangan Pahang / M. Muzamil - Mustaffa, Muzamil (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2002)
Kajian kepelbagaian serangga pada tanaman sawi bunga, Brassica chinensis var parachinensis (Bailey) di ladang kongsi UiTM Cawangan Pahang, Kampus Jengka dibincangkan. Sawi bunga ditanam dalam dua (2) replikasi dengan empat perlakuan iaitu perangkap cahaya ultra ungu (UV), racun kimia, feromon dan warna kuning dan kawalan. Bagi racun kimia dan kawalan, kaedah sapuan digunakan. Sejurnlah 37 spesies di bawah 9 Order serangga telah dikenalpasti berdasarkan kepada perbezaan morfologi. Perangkap cahaya ultra ungu, kawalan, racun kimia dan feromon dan warna kuning masing-masing mencatatkan 37, 21, 19 dan 14 bilangan spesies manakala sejurnlah 14582, 724, 578 dan 2585 bilangan individu dicatatkan.