Sejauh manakah Malaysia mampu menjadi antara pemimpin teknologi komunikasi maklumat dunia pada abad 21? / Nurulizzah Mohamed dan Syed Mohd Hidzam Syed Osman - Mohamed, Nurulizzah; Syed Osman, Syed Mohd Hidzam (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2002)
Teknologi Komunikasi Maklumat (lCT) telah menjadi topik perbincangan bukan sahaja di kalangan para intelek, malah ianya telah mula menular ke luar bandar. Walau bagaimanapun sejauh manakah tahap kesediaan masyarakat dalarn menerima ICT, masih tetap menjadi persoalan. Lebih-lebih lagi hasil-hasil kajian telah membuktikan bahawa masyarakat di negara ini masih tertinggal dalam bidang ICT. Skop kajian ini adalah tertumpu kepada langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan Malaysia untuk membangunkan infrastruktur ICT di negara ini. Kajian yang dibuat adalah merujuk kepada kajian-kajian akadernik yang lepas, serta isu-isu semasa yang dibincangkan dalam akbar dan buletin IT. Kajian ini mendapati bahawa inisiatif kerajaan menjadikan masyarakat Malaysia celik IT adalah serius dan Malaysia mampu bersaing dengan negara-negara lain dalam bidang ini. Namun begitu, kempen kesedaran yang lebih agresif di semua peringkat lapisan masyarkat perlu diperhebatkan dengan mengambil kira jurang perbezaan pendidikan penduduk di negara ini.