Produk ekopelancongan negeri Pahang / Mashita Abdul Jabar and Faizan Abd Jabar - Abdul Jabar, Mashita; Abd Jabar, Faizan (2011)
Objektif utama kajian ialah untuk mengenalpasti kepelbagaian dan kesesuaian kawasan tarikan ekopelancongan khususnya di Negeri Pahang. Kaedah bagi mencapai objektif pada peringkat awal ini ialah dengan meneliti maklumat sekunder yang didapati daripada buku, artikel, brosur, buku laporan agensi kerajaan antaranya seperti Perbadanan Bukit Fraser, Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Pahang dan menyesuaikannya dengan konsep ekopelancongan. Hasil awal kajian mendapati bahawa kawasan ekopelancongan yang ditentukan oleh kerajaan negeri terhad dan hanya mengutamakan kawasan hutan dan air sahaja.