Kepercayaan terhadap kebolehan diri menjalankan penyelidikan di kalangan pensyarah UiTM Pahang / Zuria Akmal Saad and Abd. Razak Said - Akmal Saad, Zuria; Said, Abd. Razak (2011)
Perubahan di institusi pengajian tinggi iaitu daripada "budaya pengajaran" kepada ke arah "penyelidikan" bukanlah suatu perubahan yang baru. Walaupun profesion seorang pensyarah sinonim dengan pengajaran, keutamaan terhadap penyelidikan di institusi pengajian tinggi menyebabkan ialahnya lebih dititikberatkan berbanding tugas-tugas lain. Di UiTM Pahang, penghasilan penyelidikan merupakan salah satu syarat wajib bagi pensyarah baru untuk disahkan ke jawatan dan juga menyumbang kepada penilaian prestasi. Kajian ini dijalankan untuk mengetahui tahap kepercayaan diri untuk menghasilkan sesuatu penyelidikan dengan jayanya di kalangan pensyarah di UiTM Pahang. Hasil daripada kajian-kajian yang lepas menunjukkan bahawa seseorang yang mempunyai tahap keyakinan yang tinggi terhadpat kebolehan diri akan menyumbang kepada komitmen terhadap kerjaya dan sebaliknya. Diharapkan hasil daripada kajian ini akan membantu pensyarah UiTM Pahang dalam membina budaya penyelidikan dan sekaligus meningkatkan jumlah penghasilan penyelidikan di UiTM Pahang