Analisis deskriptif bagi penggunaan aplikasi Quizizz ke atasguru dalam penilaian prestasi murid bagi subjek matematik / Rafiee Jamian, Nurul Hafizah Zainal Abidin dan Roslah Arsad - Rafiee, Jamian; Nurul Hafizah, Zainal Abidin; Roslah, Arsad (UiTM Press, 2020)
Quizizz adalah salah satu alat penilaian pembelajaran berasaskan permainan yang membantu memantau pemahaman murid. Guru sebagai elemen utama dalam proses pengajaran dan pemudahcaraan harus meningkatkan keupayaan mereka untuk mengikuti perkembangan teknologi. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji keberkesanan tahap penggunaan aplikasi, cara dapatan markah penilaian dan pandangan dalam kalangan guru yang menggunakan Quizizz sebagai salah satu platform pembelajaran berasaskan permainan dalam talian. Hasil kajian menunjukkan tiga puluh guru sekolah rendah di Daerah Batang Padang dipilih sebagai kumpulan sasaran untuk kajian ini. Sebahagian besar guru (>90%) bersetuju menjawab bahawa latihan yang diberikan adalah bermanfaat. Hasil kajian juga menunjukkan bahawa penilaian prestasi melalui aplikasi Quizizz adalah positif, ini berdasarkan kepada purata min bagi setiap aspek mencapai pada tahap yang tinggi (min > 4.02).