Sensor piezoelektrik hablur kuartza untuk mengesan sebatian organik meruap / Ruziana Mohamed, Muhamad Mat Salleh and Muhammad Yahaya - Mohamed, Ruziana; Mat Salleh, Muhamad; Yahaya, Muhammad (2011)
Sistem sensor piezoelektrik hablur kuartza telah dibangunkan bagi mengesan kehadiran sebatian organikmeruap (VOC). Sensor ini terdiri daripada filem nipis Langmuir-Blodgett (LB) yang dimendapkan ke atas hablur kuartza, dihubungkan dengan pembilang frekuensi. Penderiaan adalah berasaskan kepada perubahan frekuensi asal hablur kuartza apabila berlaku penambahan jisim hasil daripada pelekatan molekul wap sampel pada permukaan hablur kuartza. Bahan organik metaloporjirin telah digunakan sebagai bahan penderia dan disediakan menjadi filem nipis bagi mengesan kehadiran sebatian meruap. Bahan organik metaloporfirin akan dimendapkan ke atas permukaan hablur kuartza dengan menggunakan teknik LB. Pencirian morfologi permukaan filem nipis dilakukan menggunakan Mikroskopik Daya Atom (AFM). Morfologi permukaan filem yang berbeza mempengaruhi kepekaanfilem nipis terhadap pengesanan gas. Kajian penderiaan dilakukan dengan mendedahkan bahan meruap tersebut terhadapfilem nipis LB. Kertas kerja ini melaporkan penggunaan sebatian metaloporfirin sebagai unsur penderia yang digunakan bersamaperanti sensor piezoelektrik untuk mengesan kehadiran bahan meruap.