Keberkesanan pengajaran dan pembelajaran dalam penggunaan interaktif video demonstrasi makmal di Fakulti Kejuruteraan Awam UiTM Pahang / Mohd Fairuz Bachok, Mohd Syahrul Hisyam Mohd Sani and Fadhluhartini Muftah - Bachok, Mohd Fairuz; Mohd Sani, Mohd Syahrul Hisyam; Muftah, Fadhluhartini (2011)
Eksperimen adalah satu aktiviti yang utama bagi pengajaran dan pembelajaran di makmal. Kursus yang melibatkan sepenuhnya aktiviti di makmal wajib diambil oleh pelajar gugusan sains dan teknologi. Fakulti Kejuruteraan Awam telah mewujudkan kursus yang separa dan sepenuhnya melibatkan eksperimen dan ujikaji. Daripada eksperimen tersebut, pelajar akan memahami disebalik teori, prinsip dan konsep sains yang dipelajari di kelas kuliah ataupun di awal kelas makmal. Selain itu, menjalankan aktiviti eksperimen dan menyiapkan laporan makmal adalah salah satu cara melatih pelajar didalam menguasai ilmu. Pelajar ini akan dapat menguasai kebolehan individu dan kumpulan yang efektif yang diperolehi melalui proses pengajaran dan pembelajaran "outcome based education (OBE) '. Demostrasi eksperimen yang efektif dan interaktif merupakan kunci kejayaan didalam merealisasikan pengajaran dan pembelajaran di makmal. Daripada analisa, perbandingan dan kaji selidik menunjukkan interaktif video demonstrasi makmal yang dibangunkan ini dapat menyelesaikan banyak masalah pengajaran dan pembelajaran khususnya melibatkan kursus makmal. Dengan 12 elemen gambaran makmal dalam interaktif video demonstrasi ini, pelajar lebih mudah memahami sebelum waktu kelas dan selepas waktu kelas. Selain itu, pelajar dapat menguasai sepenuhnya kaedah mendapatkan dan menganalisa data dengan mudah jika dibandingkan dengan kaedah membaca manual lab.