Penerapan silibus CTU086 : Satu analisis di UiTM Kampus Kuantan sesi 2012/2013 / Ahmad Fadhir Mat Dahan and Norazmi Anas - Mat Dahan, Ahmad Fadhir; Anas, Norazmi (2013)
Subjek CTU086 (Asas-Asas Syariah) merupakan subjek Pengajian Islam yang perlu diambil oleh pelajar Asasi Undang-Undang, Universiti Teknologi MARA (UiTM). la ditawarkan kepada pelajar di beberapa buah cawangan UiTM seluruh negara antaranya Kampus Shah Alam (Selangor), Kampus Kuantan (Pahang) dan Kampus Merbok (Kedah). Kajian ini akan menyingkap berkaitan penerapan nilai-nilai murni dan kefahaman pelajar Asasi Undang-Undang UiTM Pahang Kampus Kuantan terhadap subjek CTU086 yang ditawarkan kepada mereka pada semester kedua pengajian program Asasi. Dua objektif telah ditetapkan dalam kajian ini iaitu mengkaji kefahaman pelajar Asasi Undang-Undang terhadap subjek CTU086 dan mengenalpasti masalah penerapan nilai-nilai Islam dalam subjek CTU086. Instrumen kajian yang digunakan lebih menjurus kepada soal selidik dan dianalisis dengan analisis deskriptif menggunakan perisian SPSS 20.0. Secara umumnya, subjek CTU086 memberikan pendedahan berguna kepada pelajar tentang asas-asas Syariah Islamiyyah dan mampu menerapkan nilai-nilai Islam ke dalam diri pelajar.