Kajian terhadap tahap kepuasan pelanggan di kafeteria merpati kolej dato bahaman UiTM Pahang / Mohd Faizal Azrul Azwan Muhamed@ Che Harun ...[et al.] - Muhamed@ Che Harun, Mohd Faizal Azrul Azwan; Mohamad, Siti Aishah; Azer, Ilyani; Ghazali, Mohd Samsuri (2013)
Kepuasan pelanggan merupakan sesuatu perkara yang penting dalam sesebuah perniagaan. Disamping dapat meningkatkan keuntungan, kepuasan pelanggan juga mampu membentuk kesetiaan pelanggan terhadap sesebuah produk atau perkhidmatan yang digunakan. Dari aspek perniagaan makanan seperti kafeteria, kepuasan pelanggan menentukan jumlah pelanggan untuk menikmati makanan di sesebuah permis makanan atau tidak. Kajian ini bertujuan menilai tahap kepuasan pelanggan di Kafeteria Merpati Kolej Dato Bahaman UiTM Pahang dengan melibatkan 500 orang responden, terdiri daripada pelajar siswa yang sentiasa mengunjungi kafeteria tersebut. Disamping itu,kajian ini juga akan mengkaji faktor -faktor pendorong kepada tahap kepuasan pelanggan. Kajian ini menggunakan perisian SPSS untuk menganalisa data kekerapan dan peratusan. Dapatan kajian ini boleh digunakan oleh pihak pengusaha Kafeteria untuk membuat penambahbaikan dalam usaha untuk meningkatkan tahap kepuasan pelanggan.