Partikel Al dalam penentuan hukuman jenayah zina / Ikbal Zahin Mohamed ...[et al.] - Mohamed, Ikbal Zahin; Mohamed, Asjad Mohamed; Abd Rahman, Mohd Zaki; Awang, Mohd Daud (2013)
Penguasaan yang mantap serta pengetahuan yang mendalam terhadap ilmu-ilmu bahasa Arab merupakan tunjang asas dalam penentuan hukum syarak. la merupakan antara syarat dan kelayakan utama yang perlu dimiliki oleh para mujtahid dalam mengeluarkan hukum tertentu yang bersumberkan al-Quran dan al-Sunnah. Antara isu pokok dalam bahasa Arab yang diberi perhatian oleh para ulama ialah fungsi partikel al dari aspek semantik. PartikeI ini merupakan salah satu penanda wacana yang penting dan mendapat keutamaan di kalangan para ulama dan fuqaha ketika menentukan sesuatu hukum. Artikel ini akan membincangkan mengenai jenis partikel ai, kepentingan menentukan kategorinya dengan tepat dan pengaruhnya dalam penetapan hukuman zina mengikut Undang-undang Jenayah Islam.