Pihak berkuasa tempatan sebagai pesuruhjaya bangunan : kelebihan dan halangan / Nor Azalina Yusnita Abdul Rahman, Mohd Salim Jasiman and Nurulhuda Ali - Abdul Rahman, Nor Azalina Yusnita; Jasiman, Mohd Salim; Ali, Nurulhuda (2012)
Perlaksanaan Akta Bangunan dan Harta Bersama (Penyenggaraan dan Pengurusan Bangunan) 2007 (Akta 663) telah mula dilaksanakan pada 12 April 2007, tujuan penggubalan akta ini adalah untuk menyelesaikan masalah pengurusan bangunan bertingkat yang kian meruncing di negara ini. Melalui akta ini setiap pemaju dikehendaki untuk menubuhkan Badan Pengurusan Bersama atau Joint Management Body (JMB) bagi setiap pembangunan bertingkat sebagaimana yang tertakluk di bawah Akta Hakmilik Strata. Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan melalui kerajaan negeri telah melantik Pesuruhjaya Bangunan atau Commisioner Of Building (COB) di setiap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), pesuruhjaya bangunan adalah sebuah badan yang diberikuasa untuk memastikan agar semua pihak melaksanakan peranan dan tanggungjawab bermula dari peringkat awal iaitu kelulusan CFO atau CCC, notis panggilan serta mesyuarat agung pertama, lantikan JMC seterusnya penubuhan JMB. Pemantauan akan berterusan sehingga JMC dibubarkan setelah penduduk memperolehi hakmilik strata dan boleh menubuhkan Perbadanan Pengurusan [Management Corporation (MC)]. Objektif kajian ini adalah untuk melihat kesesuaian pihak berkuasa tempatan sebagai pesuruhjaya bangunan. Turut dilihat adalah kekuatan dan kelemahan yang ada di jabatan berkenaan bagi membolehkan ia melaksanakan peranan sebagai pesuruhjaya bangunan secara efektif.