Pelaporan berita buli dalam akhbar broadsheet Utusan Malaysia dan tabloid Berita Harian di Malaysia / Mohamed Afiq Amani Mohamed Nahdirsha and Rani Ann Balaraman. - Mohamed Nahdirsha, Mohamed Afiq Amani; Balaraman, Rani Ann (Faculty of Communication and Media Studies, Universiti Teknologi MARA, 2020)
Laporan Numbeo (2018) meletakkan Malaysia di tangga ketiga di Asia dalam kategori negara tidak selamat akibat peningkatan kes jenayah seperti jenayah buli. Tahun 2017, Malaysia telah dikejutkan dengan dua kes buli yang meragut nyawa Pegawai Kadet Laut, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Zulfarhan Osman Zulkarnain dan T. Nhaveen, remaja berusia 18 tahun. Kedua-dua kes ini telah menarik perhatian pelbagai pihak terutamanya media yang memberikan pelaporan secara kritikal berkaitan kes buli. Kajian ini dilakukan bertujuan melihat bagaimana berita buli dipersembahkan dalam akhbar broadsheet dan tabloid di Malaysia. Dua buah akhbar yang mewakili akhbar broadsheet iaitu Utusan Malaysia dan tabloid iaitu akhbar Berita Harian telah dipilih sebagai sampel kajian. Aspek yang dikaji adalah termasuk mengenal pasti atur letak berita, tajuk berita, kepanjangan berita, gambar dan sumber pelaporan berita buli sepanjang tempoh lima tahun kajian iaitu dari tahun 2014 hingga 2018. Hasil kajian mendapati kedua-dua jenis akhbar telah memberikan pelaporan yang sedikit terhadap isu buli. Kebanyakan berita yang dipaparkan hanya dimuatkan di bahagian dalam dengan menggunakan tajuk berita informatif, memetik sumber daripada keselamatan dan ketenteraman awam serta mengetengahkan gambar bersaiz 1/4 halaman, untuk mempersembahkan berita buli kepada pembaca mereka.