Isu pelajar tidak membawa al-Quran ketika sesi pengajaran dan pembelajaran subjek CTU di UiTM Cawangan Johor Kampus Segamat / Emie Sylviana Mohd Zahid, Siti Noor Ain Aziz dan Mahasin Mearaj - Mohd Zahid, Emie Sylviana; Aziz, Siti Noor Ain; Mearaj, Mahasin (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2019)
Subjek CTU merupakan subjek wajib universiti yang ditawarkan oleh Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS) kepada para pelajar peringkat diploma. Namun isu yang berlaku, para pelajar tidak membawa al-Quran ketika sesi pembelajaran menjadi agak serius. Persoalannya, apakah punca masalah para pelajar tidak membawa al-Quran ketika sesi Pengajaran dan pembelajaran (PdP) yang akan merugikan penguasaan para pelajar terhadap al-Quran. Hal ini memerlukan kepada kajian untuk mengenal pasti punca masalah tersebut. Kaedah temu bual dan soal selidik telah digunakan bagi mendapatkan maklum balas daripada responden. Dapatan kajian mendapati punca masalah para pelajar tidak membawa al-Quran adalah sikap pelajar dan bahan al-Quran itu sendiri. Bagi menangani masalah tersebut, pihak Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS) UiTM Cawangan Johor Kampus Segamat telah menyeragamkan penggunaan Islamic Kit ketika sesi pembelajaran subjek CTU. Pelaksanaan ini memberi pelbagai faedah ketara ke atas pensyarah, pelajar dan ACIS malah mampu membentuk persekitaran generasi mencintai al-Quran serta mengangkat darjat al-Quran ke tingkat yang lebih tinggi.