Pemaparan kandungan maklumat islam di laman web Ikim dan Abim / Mohd Azul Mohamad Salleh and Nor Azita Ghani - Mohamad Salleh, Mohd Azul; Ghani, Nor Azita (2004)
Perkembangan ilmu yang berteraskan kepada penyampaian dan penyebaran maklumat telah berubah, daripada maklumat bercetak kepada maklumat digital dan elektronik dengan kemunculan teknologi maklumat seperti Internet. Masyarakat Islam dapat menyebar dan menerbitkan maklumat Islam ke seluruh dunia dan dijadikan sumber ilmu termasuk maklumat dakwah, kepercayaan dan aliran pemikiran. Penggunaannya perlu diteliti dari pelbagai aspek terutamanya dalam pemaparan kandungan maklumat, bentuk penyampaian maklumat, jenis maklumat, aplikasi elemen yang digunakan untuk menarik minat pelawat. Metodologi kajian yang digunakan terdiri dari kaedah analisis kandungan kuantitatif dan kualitatif. Analisis kandungan ini bermakna mengkaji pemaparan kandungan maklumat laman web. Kajian mendapati laman web yang dipilih berusaha untuk mengoptimum penggunaan perkhidmatan aplikasi multimedia dalam menyampaikan maklumat kepada pelawat serta menyedari peri penting Internet dalam usaha penyebaran maklumat.