Jurang digital dikalangan penduduk berpendapatan rendah di Kuala Lumpur: Satu tinjauan awal / Mohamad Zaki Ibrahim and Mohd Yusof Hussain - Ibrahim, Mohamad Zaki; Hussain, Mohd Yusof (2004)
Hari ini ICT sudah menjadi satu tren penggunaan dikalangan masyarakat di era globalisasi, terutama sekali bagi masyarakat bandar. Kajian ini melihat tentang kewujudan jurang digital khusus dikalangan masyarakat yang berpendapatan rendah di Kuala Lumpur. Kajian dilakukan ke atas dua komuniti kejiranan kawasan perumahan kos rendah iaitu di Perumahan Rakyat Jalan Jelatek, Datuk Keramat dan Perumahan Awam Sri Perak, Sentul di Kuala Lumpur. Lebih dari seribu empat ratus penduduk dari kedua-dua kawasan perumahan tersebut telah dijadikan responden dalam kajian ini. Kajian tertumpu kepada isu pemilikan, penggunaan dan kemahiran. Di sini, ICT dikaji dari perspektif ekonomi, sosial dan pendidikan/latihan. Dari segi ekonomi, terdapat potensi untuk menambahkan pendapatan isi rumah melalui peningkatan kemahiran pengurusan perniagaan asas dan akses kepada peluang pekerjaan dan peningkatan pendapatan melalui penggunan ICT. Dari segi sosial ICT boleh menyediakan saluran komunikasi yang berkesan antara penduduk dan kejiranan selain antara penduduk dengan agensi-agensi kerajaan dimana ini dapat memperbaiki interaksi dan pertukaran maklumat serta perkongsian sumber. Dari segi pendidikan dan latihan, ICT boleh digunakan untuk memperbaiki akses dan komunikasi dalam bidang pendidikan dan latihan kemahiran.