Kedudukan tempat simpanan harta (Al-Hirz) dalam jenayah siber masa kini: analisis menurut perspektif Islam / Khairul Azhar Meerangani ... [et al.] - Meerangani, Khairul Azhar; Ahmad Termimi, Muhammad Asyraf; Ibrahim, Ahmad Faqih; Mat Johar, Muhammad Hilmi (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2020)
Kecanggihan teknologi masa kini menyaksikan peningkatan permintaan perkhidmatan atas talian membabitkan pelbagai urusan. Meskipun hal ini membawa impak yang positif, namun kecanggihan ini sebenarnya berpotensi disalahgunakan oleh pihak-pihak tertentu bagi tujuan jenayah. Jenayah siber merupakan bentuk jenayah moden yang semakin meningkat seiring dengan kecanggihan teknologi komunikasi dan maklumat. Jenayah kecurian harta benda antaranya membabitkan aktiviti seperti penggodaman (hacking), penipuan siber (scamming ), pencerobohan maklumat dan data (phishing), pemalsuan kad kredit dan kad akaun bank serta pemindahan wang secara haram merupakan jenayah siber yang semakin berleluasa pada masa kini. Dalam pensabitan hukuman bagi jenayah ini menurut perspektif Islam, elemen al-hirz atau tempat simpanan harta merupakan antara perkara utama yang akan diberikan perhatian. Persoalannya, bagaimanakah penilaian Islam terhadap bentuk al-hirz dalam konteks semasa yang telah mengalami perubahan daripada format fizikal kepada format digital. Maka, kajian ini bertujuan menilai kedudukan elemen al-hirz dalam jenayah siber masa kini terutamanya membabitkan aspek pensabitan hukuman bagi jenayah mencuri. Elemen al-hirz dalam format digital yang wujud dalam transaksi atas talian (on-line) masa kini membolehkan pelakunya disabitkan dengan hukuman bagi jenayah mencuri menurut Islam sekiranya memenuhi syarat yang ditetapkan oleh para sarjana Muslim.