Kedudukan tadbir urus wakaf di Malaysia: kajian dari sudut hubungan terhadap Siyasah Shar'iyyah / Mohd Ridzuan Mohamad - Mohamad, Mohd Ridzuan (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2020)
Tadbir urus wakaf merupakan suatu isu penting kerana ia melambangkan imej terhadap badan pentadbiran Islam iaitu Majlis Agama Islam Negeri- Negeri (MAIN). Dasar perundangan telah menetapkan bahawa MAIN merupakan badan yang bertanggungjawab bagi mengurus, mentadbir dan membangun segala harta-harta wakaf. Beberapa pandangan ulama silam menjelaskan bahawa tadbir urus wakaf hendaklah dilaksanakan melalui pendekatan Siyasah Shar'iyyah. Namun demikian pelaksanaan ini belum dilaksanakan sepenuhnya. Objektif kajian ini adalah bertujuan untuk mengkaji dan menerokai sejauh manakah hubungan yang ada di antara tadbir urus wakaf dengan Siyasah Shar'iyyah. Kajian ini dilaksanakan melalui kajian kualitatif dan teknik yang digunapakai adalah teknik penerokaan dokumen iaitu kitab-kitab turath yang melibatkan perbahasan Siyasah Shar'iyyah. Ia dianalisis dengan kaedah induktif, deduktif dan komparatif. Hasil kajian ini mendapati bahawa hubungan Siysah Shar'iyyah adalah penting terhadap tadbir urus wakaf. Nilai-nilai Siyāsah Shar'iyyah mempunyai kedudukan yang singnifikan apabila ia dilaksanakan ke atas tadbir urus wakaf yang melibatkan pengurusan, kewangan dan perundangan wakaf. Nilai-nilai Siyasah Shar'iyyah tersebut berada pada tiga kategori utama iaitu pertama Dusturiyyah, kedua Dawliyyah dan ketiga Māliyyah.