Analisis isu gender berdasarkan al-Quran bagi menangkis tuntutan persamaan hak antara lelaki dan wanita / Baterah Alias ... [et al.] - Alias, Baterah; Yakob, Mohd Asmadi; Saidon, Rafeah; Lahuri, Mukhammad Syamsul Huda (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2020)
Isu gender merupakan satu topik yang sering dikaitkan dengan wanita. Gerakan feminisme barat menuntut hak kesamarataan antara lelaki dan wanita. Doktrin ini telah mempengaruhi pemikiran masyarakat Islam sehingga menuntut hak persamaan dalam hukum syara' antara lelaki dan wanita. Perbezaan hukum syara' dianggap tidak adil dan mewujudkan diskriminasi antara hak lelaki dan wanita sebagaimana yang didakwa oleh golongan feminisme. Beberapa petikan ayat al-Quran dikemukakan bagi menangkis tuntutan golongan feminisme dalam menuntut hak persamaan antara lelaki dan wanita. Permasalahan kajian ialah golongan feminism telah meracuni pemikiran umat Islam dengan mengemukakan tuntutan supaya diberikan hak sama rata antara lelaki dan wanita dalam semua aspek kehidupan. Kajian ini mengunakan kaedah kualitatif dan data diperolehi berdasarkan kajian perpustakaan. Hasil kajian mendapati terdapat kekeliruan dalam memahami ayat al-Quran berkaitan isu gender sehingga mengakibatkan salah faham masyarakat dengan meletakkan akal fikiran menjangkaui batasan syarak. Al-Quran telah memberikan garis paduan yang jelas berkaitan dengan gender dari segi asal usul wanita, kepimpinan dan pewarisan harta pusaka yang selayaknya diterima oleh wanita. Walaupun pada pandangan umum masyarakat, wanita berupaya berperanan dalam rumah tangga dari segi ekonomi dan menjamin kestabilan sosial tetapi hukum syarak perlu ditegakkan bagi melestari kelangsungan insan. Kesimpulannya, al-Quran perlu dijadikan panduan dalam menilai sesuatu hukum yang berkaitan dengan gender supaya tuntutan persamaan hak antara lelaki dan wanita sewajarnya mengikut tuntutan syarak dan mengelakkan umat Islam terpengaruh dengan pemikiran feminisme barat.