Ketokohan al-Daraqutni dalam disiplin ilmu hadith / Mohd Aizul Yaakob and Roshimah Shamsudin - Yaakob, Mohd Aizul; Shamsudin, Roshimah (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2020)
Ketokohan al-Daraqutni sebagai sarjana hadith kurun ke-empat hijrah tidak dapat disangkal lagi. Kehadiran karya-karya beliau antaranya seperti al-Sunan, al-'Ilal al-Waridah fi al-Ahadith al-Nabawiyyah, al-Ghara'ib dan al-Du'afa' wa al-Matrukun membuktikan kewibawaannya ilmunya. Namun demikian, al-Daraqutni juga tidak terlepas daripada kritikan oleh para sarjana hadith yang lain khususnya berkaitan penguasaan beliau dalam bidang 'ilal al-hadith. Sehubungan itu, artikel ini bertujuan mengkaji ketokohan al-Daraqutni dalam lapangan ilmu hadith dengan membincangkan latar belakang kehidupan beliau termasuklah kritikan yang diberikan terhadapnya. Bagi mencapai objektif tersebut, kajian berbentuk kualitatif yang melibatkan pengumpulan data dijalankan melalui kajian kepustakaan. Data-data yang diperoleh akan dianalisis berdasarkan kaedah induktif dan deduktif. Dapatan kajian menunjukkan bahawa al-Daraqutni merupakan antara tokoh hadith yang memperlihatkan penguasaan ilmu hadith yang mapan dan holistik. Malah beliau juga telah menguasai kemuncak ilmu ini iaitu disiplin 'ilal al-hadith. Ini bermakna beberapa kritikan terhadapnya tidak berupaya menjejaskan kredibilitinya sebagai tokoh hadith berwibawa.