Konsep pembiayaan dan pinjaman dalam sistem kewangan islam / Sharifah Faigah Syed Alwi - Syed Alwi, Sharifah Faigah (2004)
Kajian ini adalah mengenai konsep pembiayaan dan pinjaman yang terdapat dalam sistem kewangan Islam. Masyarakat umum kebanyakannya menyamakan konsep pembiayaan kewangan yang diamalkan di bank-bank Islam yang bebas dari amalan riba dengan konsep pinjaman kewangan yang diamalkan di bank-bank konvensional yang berasaskan riba. Kajian ini akan membincangkan realiti perbezaan konsep pembiayaan dan konsep pinjaman yang terdapat dalam sistem perbankan di Malaysia hari ini. Sesungguhnya konsep pembiayaan yang diamalkan di dalam sistem perbankan Islam di Malaysia hari ini bebas dari unsur riba yang diharamkan oleh Allah s.w.t. Manakala konsep pinjaman yang diamalkan di dalam sistem perbankan konvensional pula jelas mengandungi unsur riba.