Pembelajaran berbantukan komputer menggunakan pendekatan bercerita dan permainan dalam perisian kursus akhlak islamiah / Norizan Mat Diah, Tengku Siti Meriam Tengku Wook and Tengku Mohd Tengku Sembok - Mat Diah, Norizan; Tengku Wook, Tengku Siti Meriam; Tengku Sembok, Tengku Mohd (2004)
Pembelajaran berbantukan komputer (PBK) bukan perkara baru dalam era teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Peranan pelbagai media seperti teks, grafik, animasi, audio dan video di dalam teknologi multimedia menjadikan pengajaran lebih menarik, efektif, aktif dan menyeronokkan kerana ia melibatkan hampir semua sensori manusia. Justeru itu, penghasilan perisian kursus ini melaksanakan pendekatan bercerita dan permainan. Kedua-dua pendekatan ini adalah bersesuaian dengan pengajaran yang ingin disampaikan kepada kanak-kanak yang berumur antara 7 hingga 9 tahun. Model Reka bentuk pembangunan perisian kursus berdasarkan model Strategi Pengajaran Gagne' (1988) [4] dan model ini telah diubahsuai dengan dibahagikan kepada dua bahagian mengikut pendekatan yang digunakan. Perisian kursus ini berkisar kepada aktiviti harian di rumah seorang kanak-kanak bernama Luqman. Perisian ini juga terbahagi kepada empat bahagian iaitu aktiviti pagi, tengahari, malam dan permainan. Hampir semua aktiviti ini memberi pendedahan kepada para pelajar tentang cara hidup Islam. Penghasilan perisian ini berlandaskan sukatan Pelajaran Pendidikan Islam KBSR iaitu Akhlak Islamiah.