Pelestarian landskap dan budaya orang asli / Norizan Mt Akhir dan Zulkefle Hj Ayob - Mt Akhir, Norizan; Ayob, Zulkefle (2012)
Kepesatan pembangunan di Malaysia dianggap satu fenomena positif. -amun, pembukaan kawasan semulajadi yang menyentuh persekitaran landskap OrangAsli telah banyak mengubah ekologi budaya komuniti tersebut di negara ini. Kajian ini bertujuan membantu komuniti ini meneruskan tradisi budaya dengan memelihara persekitaran asli mereka dari diancam kepupusan. Di Malaysia, isu berkaitan OrangAsli lebih menjurus kepada faktor ekonomi mereka berbanding pemeliharaan landskap asal bagi komuniti OrangAsli tersebut. Penempatan komuniti OrangAsli di negara ini berserakan di pelbagai lokasi antaranya pinggir laut, kawasan tanah tinggi, pinggir sungai dan kawasan gua. Pelestarian landskap asal komuniti OrangAsli ini sekaligus akan dapat memberi impak yang lebih asli di samping dapat mempromosikan kebudayaan mereka. Tiga kajian rujukan diambil untuk memahami pelestarian landskap budaya OrangAsli, di mana pendekatan yang digunakan oleh ketiga-tiga kajian rujukan tersebut lebih menitikberatkan landskap asli untuk melestarikan ekologi budaya mereka sekaligus mempromosikan sektor pelancongan. Pengekalan landskap asli adalah penting untuk kehidupan harian OrangAsli. Melalui pendekatan mengenalpasti sensitiviti kawasan, pengezonan dan pengekalan sumber, landskap dan budaya orang asli dapat dilestarikan walaupun berhampiran dengan kawasan bandar. Kajian ini dapat dimanfaatkan dalam setiap perancangan pembangunan agar dapat memelihara khazanah dan aset berharga ini untuk generasi akan datang sekaligus meningkatkan aktiviti pelancongan negara.